Mitä hakukoneoptimointi on – kattava opas 2024

Mitä hakukoneoptimointi on - kattava opas

Tämä on kattava hakukoneoptimointi opas, mikä opettaa sinulle mitä hakukoneoptimointi on, miten voit saada lisää asiakkaita, lisätä myyntiä ja lisätä näkyvyyttä verkkosivuillesi. 

Kaikkilla on mahdollisuus tehdä hakukoneoptimointia, kunhan tietyt asiat tehdään oikealla lailla. 

 

Sisältö

Mitä hakukoneoptimointi on?

Verkossa kilpailu näkyvyydestä on kovaa. Kun potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa tai palveluita, he selaavat harvoin ensinmäistä sivua syvemmälle hakutuloksissa. Tässä tulee avuksi hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization). Mutta mitä hakukoneoptimointi oikeastaan tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi on prosessi, jonka tarkoituksena on parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden, kuten Google, Bing ja Yahoo, orgaanisissa (eli ei-maksetuissa) hakutuloksissa. Tavoitteena on saada sivusto nousemaan korkeammalle hakutuloksissa, mikä lisää sivuston näkyvyyttä ja houkuttelee enemmän kävijöitä.

Miten monta sijaa Googlen ensinmäisellä sivulla on?

Vaikka orgaaniset hakutulokset muodostavat ensimmäisen sivun keskeisen osan, niiden tarkka määrä voi vaihdella. Tyypillisesti Google näyttää noin 10 orgaanista hakutulosta ensimmäisellä sivulla, mutta tämä ei ole aina ehdoton sääntö. Joissakin tapauksissa voit nähdä vähemmän tai enemmän riippuen hakukysymyksestä ja Googlen algoritmin arvioista. Ensinmäinen sija on aina tavoitteena koska tämä merkitsee yleensä enemmän näkyvyyttä ja liikennettä sivustollesi.

Hakukoneoptimointi avainsanat

Hakukoneoptimoinnin avainsanat ovat termejä tai lauseita, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät etsiessään tietoa tai palveluita verkosta. Ne ovat käytännössä siltoja, jotka yhdistävät käyttäjän tarpeet ja verkkosivustosi sisällön. Hyvin valitut avainsanat auttavat hakukoneita ymmärtämään, millaiselle yleisölle sivustosi on tarkoitettu ja mitä se tarjoaa.

Miten valitset oikeat avainsanat?

Avainsanojen valinta on tärkeä osa hakukoneoptimointistrategiaa. Tässä muutama vinkki oikeiden avainsanojen valitsemiseen:

Tutki kilpailijoita: Tutki, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät ja miten ne suoriutuvat hakutuloksissa. Tämä voi auttaa sinua tunnistamaan potentiaalisia avainsanoja ja löytämään kilpailuetuja.

Kohdenna paikalliseen hakuun: Jos yrityksesi palvelee vain tiettyä maantieteellistä aluetta esimerkiksi Helsinkiä, harkitse paikallisten avainsanojen käyttöä. Ne voivat auttaa sinua saavuttamaan paikalliset asiakkaat ja parantamaan sijoitustasi paikallisissa hakutuloksissa.

Käytä pitkiä avainsanoja: Pitkät avainsanat ovat  tarkempia termejä, jotka voivat houkutella paremmin kohdennettua liikennettä. Ne voivat myös auttaa sinua kilpailemaan tehokkaammin avainsanojen sijasta.

Jatkuva Seuranta ja Optimointi
Kun olet valinnut avainsanat, työ ei ole vielä valmis. Hakukonealgoritmit ja käyttäjien käyttäytymismallit muuttuvat jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että sinun on jatkuvasti seurattava ja optimoitava avainsanojasi. Analysoi suorituskykyäsi, tee tarvittavat muutokset sivustolle ja pidä avainsanasi ajan tasalla.

Miten hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan ?

Hakukoneoptimoinnin tuloksia voidaan mitata monin eri tavoin, ja tässä käymme läpi muutamia yleisimpiä mittareita:

1. Sijoitus Hakukoneiden Tuloksissa
Yksi selvimmistä tavoista mitata hakukoneoptimoinnin tehokkuutta on seurata sivuston sijoitusta hakukoneiden tuloksissa. Tarkkaile, nouseeko sivustosi hakutermeissä korkeammalle hakutulossivuilla vai ei. Korkeammat sijoitukset yleensä merkitsevät enemmän näkyvyyttä ja liikennettä sivustollesi.

2. Liikenteen Kasvu
Toinen tärkeä mittari on verkkosivustosi liikenteen kasvu. Analysoi sivustosi kävijämääriä ja tarkkaile, onko hakukoneoptimointi lisännyt kävijämääriäsi. Kasvava liikennemäärä osoittaa, että sivustosi on houkutellut enemmän kävijöitä hakukoneiden kautta.

3. Konversioiden Kasvu
Liikenteen lisääntyminen ei ole hyödyllistä, jos se ei johda toivottuihin toimiin, kuten ostoksiin, lomakkeiden täyttämisiin tai yhteydenottoihin. Seuraa sivustosi konversioprosenttia ja tarkkaile, onko hakukoneoptimointi parantanut konversioiden määrää.

4. Avainsanojen Suorituskyky
Analysoi käytettyjen avainsanojen suorituskykyä. Tarkkaile, mitkä avainsanat tuottavat eniten liikennettä ja konversioita, ja keskity niihin avainsanoihin, jotka tarjoavat parhaan tuoton.

5. Sivuston Käyttäjäkokemus
Hakukoneet arvostavat myös sivuston käyttäjäkokemusta, kuten sivuston nopeutta ja mobiiliystävällisyyttä. Seuraa näitä tuloksia ja varmista, että sivustosi tarjoaa positiivisen käyttäjäkokemuksen kaikille kävijöille.

Hakukoneoptimoinnin tuloksia voidaan mitata monin eri tavoin, ja on tärkeää tarkastella useita eri mittareita saadaksesi kattavan kuvan strategian tehokkuudesta. Sijoitusten parantuminen, liikenteen kasvu, konversioiden lisääntyminen ja avainsanojen suorituskyky ovat kaikki tärkeitä indikaattoreita siitä, kuinka hyvin hakukoneoptimointi toimii sivustollasi.

Tilaa ilmainen SEO-analyysi

Haluatko tietää mitä verkkosivustolla kannataisi tehdä jotta parantaisit näkyvyyttä tai myyntiä?

Ilmaiset työkalut hakukoneopitimointiin

Onneksi on olemassa monia ilmaisia työkaluja, jotka voivat auttaa sinua parantamaan sivustosi SEO-suorituskykyä. Kolme suosittua ilmaista SEO-työkalua jotka sopivat WordPress verkkosivuille ovat Yoast SEO, RankMath ja Google Search Console. Google Looker Studio voi myös käyttää raportointi puolella missä voit linkin kautta seurata verkkosivujen tuloksia.

Yoast SEO
Yoast SEO on WordPress-lisäosa, joka tarjoaa helppokäyttöisen käyttöliittymän sivuston SEO:n optimointiin. Tämä työkalu tarjoaa monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten:

Avainsanaoptimoinnin: Yoast SEO antaa suosituksia avainsanojen käytöstä sisällössäsi ja arvioi avainsanojen tiheyttä ja sijoittelua.
Meta-tietojen Optimointi: Voit mukauttaa metaotsikoita ja meta-kuvauksia helposti jokaiselle sivulle ja viestille.
Sisältöanalyysi: Yoast SEO arvioi sisältösi lukukelpoisuutta, pituutta ja muita tärkeitä SEO-tekijöitä.
XML-sivukartat: Työkalu luo automaattisesti XML-sivukartan, joka auttaa hakukoneita indeksoimaan sivustosi tehokkaammin.
Yoast SEO on suosittu valinta verkkosivustojen omistajille sen helppokäyttöisyyden ja monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta.

RankMath
RankMath on toinen WordPress-lisäosa, joka tarjoaa kattavia SEO-ominaisuuksia ilmaiseksi. Tämä työkalu tarjoaa monia samoja ominaisuuksia kuin Yoast SEO, mutta lisäksi se tarjoaa joitakin ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten:

Monipuoliset Avainsanaominaisuudet: RankMath tarjoaa syvällisemmän analyysin avainsanojen suorituskyvystä ja kilpailusta.
Sivuston Analytiikka: Voit seurata sivustosi suorituskykyä suoraan WordPressin hallintapaneelista.
404 Virheiden Hallinta: RankMath auttaa sinua hallitsemaan 404-virheitä ja uudelleenohjauksia tehokkaasti.
RankMathin avulla voit tehdä syvällisempää SEO-analyysiä ja hallintaa suorituskyvystäsi WordPress-sivustollasi.

Google Search Console

Google Search Console on ilmainen verkkotyökalu, joka tarjoaa arvokasta tietoa sivustosi suorituskyvystä hakukoneissa. Se on välttämätön työkalu jokaiselle verkkosivuston omistajalle ja verkkomarkkinoijalle, joka haluaa parantaa sivustonsa näkyvyyttä hakutuloksissa.

Google Search Console tarjoaa monia hyödyllisiä toimintoja ja raportteja, mukaan lukien:

Hakukysymysten Analytiikka: Näet, mitä hakutermejä käyttäjät käyttävät löytääkseen sivustosi ja miten sivustosi suoriutuu näissä hakutuloksissa.

Sivuston indeksointi: Voit tarkistaa, mitkä sivustosi sivut ovat indeksoituja Googleen ja ilmoittaa Googlelle uusista sivuista tai ongelmista indeksoinnissa.

Virheraportit: Saat ilmoituksia mahdollisista virheistä, kuten 404-virheistä tai indeksointiongelmista, jotta voit korjata ne nopeasti.

Sivuston nopeus: Näet sivustosi latausnopeuden ja muita suorituskykymetriikoita, jotka voivat vaikuttaa hakukoneiden arviointiin.

Sivuston karttaanalyysi: Voit tarkastella sivustosi XML-sivukartan suorituskykyä ja havaita mahdollisia indeksointiongelmia.

Google Search Console tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten sivustosi suoriutuu hakukoneissa, ja auttaa sinua tunnistamaan ja korjaamaan mahdollisia ongelmia. Se on välttämätön työkalu, joka auttaa sinua parantamaan sivustosi hakukoneoptimointia lisäämällä näkyvyyttä, liikennettä ja optimoimaan sisältöäsi paremmin hakukoneita varten.

Google Looker Studio

Google Looker Studio on ilmainen datan visualisointityökalu, joka tarjoaa mahdollisuuden luoda dynaamisia ja interaktiivisia raportteja eri datalähteistä. Se on erinomainen työkalu hakukoneoptimoinnin tehokkaaseen mittaamiseen ja raportointiin, joka auttaa markkinoijia ja yrityksen omistajaa ymmärtämään sivuston suorituskykyä ja seuraamaan SEO-strategian vaikutuksia.

Hakukoneoptimoinnin suorituskyvyn mittaus

Google Looker Studio tarjoaa monipuolisia tapoja mitata ja seurata hakukoneoptimoinnin suorituskykyä. Voit integroida erilaisia datalähteitä, kuten Google Analytics, Google Search Console ja kolmannen osapuolen SEO-työkaluja, ja luoda kattavia raportteja avainsanojen suorituskyvystä, liikenteestä, indeksoinneista ja paljon muuta.

Dynaamiset raportit ja visualisoinnit

Data Studion avulla voit luoda dynaamisia ja visuaalisesti vaikuttavia raportteja, jotka tekevät datan tulkinnasta helppoa ja intuitiivista. Voit käyttää erilaisia kaavioita, taulukoita, karttoja ja muita visualisointeja näyttääksesi hakukoneoptimoinnin suorituskyvyn trendejä ja kehitystä ajan kuluessa.

Räätälöidyt mittarit ja KPI:t

Voit mukauttaa raportteja ja mittareita vastaamaan tarkasti hakukoneoptimoinnin tavoitteita ja avaintuloksia. Voit seurata keskeisiä suorituskykymittareita, kuten sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa, liikenteen kasvua ja konversioiden määrää, ja asettaa tavoitteita niiden parantamiseksi ajan mittaan.

Jakaminen ja yhteistyö

Google Data Studio mahdollistaa raporttien jakamisen ja yhteistyön helposti muiden tiimin jäsenten ja sidosryhmien kanssa. Voit jakaa raportteja suoraan Data Studion jaettavan linkin kautta tai lähetttää nämä PDF-muodossa sähköpostitse, jotta kaikki osapuolet voivat nähdä ja analysoida hakukoneoptimoinnin suorituskykyä.

Hakukoneoptimoinnin sanakirja

1. Hakukoneoptimointi (SEO)
Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization) on prosessi, jolla pyritään parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden orgaanisissa (ei-maksetuissa) hakutuloksissa. Tavoitteena on saada sivusto näkymään korkeammalla hakutulossivuilla ja houkutella enemmän kävijöitä.

2. Avainsana
Avainsana on sana tai lause, jonka käyttäjät kirjoittavat hakukoneeseen etsiessään tietoa verkosta. Avainsanojen tunnistaminen ja käyttö strategisesti verkkosivustolla auttaa parantamaan sivuston näkyvyyttä ja houkuttelemaan kohdennettua liikennettä.

3. Meta-tiedot
Meta-tiedot ovat tietoja, jotka kuvaavat verkkosivuston sisältöä ja tarkoituksena on auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston sisältöä paremmin. Tärkeimmät meta-tiedot ovat metaotsikko ja meta-kuvaus, jotka näkyvät hakutuloksissa.

4. XML-sivukartta
XML-sivukartta on tiedosto, joka luodaan verkkosivustolle ja joka auttaa hakukoneita löytämään ja indeksoimaan sivuston sisältöä tehokkaammin. XML-sivukartan avulla sivuston rakenne ja hierarkia voidaan selkeästi esittää hakukoneille.

5. Linkkien Rakentaminen
Linkkien rakentaminen on prosessi, jolla pyritään hankkimaan laadukkaita ja relevantteja linkkejä muilta verkkosivustoilta omaan sivustoon. Laadukkaat linkit parantavat sivuston auktoriteettia hakukoneiden silmissä ja voivat auttaa parantamaan sijoituksia hakutuloksissa.

6. Käyttäjäkokemus (UX)
Käyttäjäkokemus (User Experience) tarkoittaa käyttäjän kokemusta ja tyytyväisyyttä verkkosivuston käytön aikana. Hyvä käyttäjäkokemus on tärkeä osa hakukoneoptimointia, koska se voi vaikuttaa sivuston käyttäjäsitoutumiseen ja paluukäynteihin.

7. Latausnopeus
Latausnopeus viittaa aikaan, joka kuluu verkkosivuston lataamiseen käyttäjän selaimessa. Nopea latausaika on tärkeä osa hyvää käyttäjäkokemusta ja voi vaikuttaa sivuston sijoitukseen hakutuloksissa.

8. Analytiikka
Verkkosivuston analytiikka koostuu erilaisista mittareista ja tilastoista, jotka kuvaavat sivuston suorituskykyä ja käyttäjien käyttäytymistä. Analytiikan seuranta auttaa hakukoneoptimoinnissa mittaamaan ja arvioimaan sivuston menestystä ja tekemään tarvittavia muutoksia.

9. Kilpailuanalyysi
Kilpailuanalyysi on prosessi, jossa tarkastellaan kilpailevien verkkosivustojen suorituskykyä ja strategioita. Kilpailijoiden analysointi auttaa tunnistamaan vahvuudet ja heikkoudet sekä mahdolliset mahdollisuudet oman sivuston kehittämiseen.

10. Konversio
Konversio tapahtuu, kun kävijä suorittaa halutun toiminnon, kuten ostoksen tekemisen, lomakkeen täyttämisen tai yhteydenottopyynnön lähettämisen verkkosivustolla. Konversioiden seuranta ja optimointi ovat olennainen osa tehokasta hakukoneoptimointia.

11. Off-page SEO
Off-page SEO viittaa kaikkiin toimiin ja tekijöihin, jotka tapahtuvat sivuston ulkopuolella ja vaikuttavat sivuston hakutulossijoitukseen. Tärkeimpiä off-page SEO -tekijöitä ovat linkkien rakentaminen, sosiaalinen verkostoituminen ja verkostojen luominen.

12. On-page SEO
On-page SEO viittaa kaikkiin toimiin ja tekijöihin, jotka tapahtuvat suoraan verkkosivustolla ja vaikuttavat sivuston hakutulossijoitukseen. Tärkeimpiä on-page SEO -tekijöitä ovat avainsanojen optimointi, meta-tietojen käyttö ja sisällön laatu.

Hakukoneoptimointi hinta

Mutta kuinka paljon SEO sitten maksaa? Vastaus riippuu useista tekijöistä, kuten sivuston koosta, kilpailuasetelmasta ja valitusta palveluntarjoajasta. Useimmiten kyseessä kuitenkin on investointi jos hakukoneoptimoinnin avulla saat yrityksellesi lisää myyntiä ja asiakkaita.

Näet meidän hakukoneoptimointi hinnat tästä

Hinnan Määräytyminen
Useimmissa tapauksissa hakukoneoptimoinnin hinta määräytyy projektiluonteisesti tai kuukausittaisella sopimuksella. Joitakin yleisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa hakukoneoptimoinnin hintaan, ovat:

Sivuston Koko: Suuremmat sivustot vaativat usein enemmän työtä ja resursseja, mikä voi nostaa hintaa.


Kilpailuasetelma: Kilpailuasiat voivat vaikuttaa SEO-kustannuksiin, koska kilpailluilla markkinoilla tarvitaan enemmän panostusta pääsemiseksi korkeammille sijoituksille.


Palveluiden laajuus: Tietyt SEO-palvelut, kuten sisällön luominen, linkkien rakentaminen ja tekninen optimointi, voivat lisätä kustannuksia riippuen niiden monimutkaisuudesta ja laajuudesta.


Palveluntarjoajan Kokemus: Kokeneemmat ja arvostetut SEO-toimistot voivat veloittaa korkeampia hintoja, mutta he voivat potentiaalisesti myös tuottaa parempia tuloksia ja palveluita.

Hinnat vaihtelevat suuresti yrityksen ja projektin vaatimusten mukaan. Keskimääräiset hinnat voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta kuukaudessa aina useisiin tuhansiin euroihin riippuen palveluiden laajuudesta ja vaativuudesta.

Investointi Menestykseen
Vaikka hakukoneoptimoinnin hinta voi tuntua aluksi korkealta, se on usein investointi pitkän aikavälin menestykseen. Parannettu näkyvyys hakutuloksissa voi johtaa lisääntyneeseen liikenteeseen, konversioihin ja myyntiin, mikä voi tuottaa huomattavia tuottoja investoidulle summalle.

Lopputulos
Hakukoneoptimoinnin hinta voi vaihdella merkittävästi eri palveluntarjoajien välillä. On tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ja arvioida eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä. Valitsemalla luotettava ja kokenut SEO-kumppani voit varmistaa, että saat parhaan vastineen rahoillesi ja saavutat halutut tulokset.

 

Olisiko sinulla kysymyksiä? Ole yhdeydessä niin juttelemme asiasta lisää

Jesper Sulasalmi
Hakukoneoptimointii
Tilaa ilmainen SEO-analyysi

Haluatko tietää mitä verkkosivustolla kannataisi tehdä jotta parantaisit näkyvyyttä tai myyntiä?

Search
Uutuudet